Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
11-10-2018
14:37
Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
Çocuklar için sağlıklı öğle yemekleri ve atıştırmalıkların önemi yadsınamaz. Bir çocuğun okulda yiyeceği besinler de vitamin, mineral, kalsiyum, protein, yağ ve karbonhidrat açısından zengin olmalıdır.
Sağlıklı beslenmek çocuğun konsantre olmasına ve öğrenmesine yardımcı olur. Çocukları sağlıklı beslenmeye yöneltmek ise her zaman kolay değildir. Ebeveynlerin sağlıklı beslenme konusunda önce kendilerinin örnek olmaları, ardından çocuğu sağlıklı beslenmeye teşvik etmeleri gereklidir. Bunun için çocuğu yemek hazırlama sürecine dahil etmek, sevdikleri yiyeceklerin listesini yapmalarını istemek ve sağlıklı yiyecekler tükettikleri zaman onları övmek doğru davranış kalıplarıdır.
Bir Beslenme Çantasında Hangi Besin Grupları Olmalı?
Taze meyveler, taze sebzeler, haşlanmış yumurta, yağsız et, fıstık ezmesi, peynir, süt, yoğurt, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı kraker ve su, çocukların beslenme çantasında olması gereken besinlerdir. Bu besinler şu şekilde örneklendirilebilir:
Meyveler
Taze meyveler ve konserve meyveler en doğru seçimdir. Kurutulmuş meyveler yapışkandır ve daha yüksek şeker oranına sahiptir. Bu nedenle yüksek lif oranına sahip olan taze meyvelerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
Sebzeler
Soslara batırılabilecek taze sebze çubukları, çocuklar için lezzetli ve sağlıklı bir alternatiftir. İnce şeritler halinde kesilmiş salatalık, havuç, kırmızı biber gibi sebzeleri çocuğunuzun sevdiği bir sos ile birlikte beslenme çantasına koyabilirsiniz.
Süt Ürünleri
Meyveli yoğurtlar, kutu sütler ve evde yapılmış muhallebi, puding gibi sütlü tatlılar, çocukların kalsiyum alımı için önemli besin gruplarıdır. Rafine şeker içeren ürünlerden olabildiğince kaçının.
Peynir Ve Kraker
Ev yapımı krakerler ve minik paketlerdeki peynir çeşitleri de çocukların keyifle tükettikleri atıştırmalıklardır. Aşırı sodyum içeren tuzlu krakerlerden, yüksek yağ oranına sahip olan cipslerden kaçının.
Farklı Ekmek Çeşitleri
Çocuğunuz klasik sandviç ve tost çeşitlerine karşı ilgisini kaybettiyse, farklı ekmek türleri deneyebilirsiniz. Pita ekmeği, simit ve çörek gibi seçenekler denenebilir. Bunların evde yapılmış ve tam tahıllı versiyonları çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır.
Ayrıca sandviçlerin içine koyduğunuz dolgu malzemelerini de çeşitlendirebilirsiniz. Fıstık ezmesi, farklı peynir çeşitleri, ton balığı, yumurta, soğuk etler, bakliyatlar, avokado, humus, yoğurt, salatalık ve ıspanak gibi seçenekler denenebilir. Çikolata parçalarından, reçellerden ve yağlı şarküteri ürünlerinden olabildiğince kaçının.
Eğer çocuğunuzun beslenme çantasına atıştırmalık barlar koymak istiyorsanız,
Levom’un rafine şeker içermeyen, glütensiz, kuruyemiş ve kuru meyveden oluşan ürünlerini tercih edebilirsiniz.