Vejetaryen Dostu Soyaya Dair Tüm Bilinmesi Gerekenler
06-08-2018
15:58
Vejetaryen Dostu Soyaya Dair Tüm Bilinmesi Gerekenler
Çin’de 5.000 yıldır gıda maddesi olarak kullanılan soya, Uzakdoğu mutfağının ülkemizde yaygınlaşmasıyla Türkiye’de de yaygın olarak tüketilmeye başlandı. İçeriğinde bol miktarda B1, B2, E ve K vitaminleri bulunan; kalsiyum, fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum ve sodyum bileşenleri bulunan soya, insan vücudu için son derece faydalıdır. Yüksek oranda protein içeren soya, vegan ve vejetaryenler için de mükemmel bir et alternatifidir. Soyanın faydaları şu şekildedir:
• Kolesterolü düşürür.
• Kansere yakalanma riskini minimize eder.
• Kemik sağlığı için faydalıdır.
• Tip 2 diyabetlileri karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı korur.
• Menopoz sendromlarını yok eder.
• Sinirlerin ve kasların güçlenmesini sağlar.
• Zihin yorgunluğuna iyi gelir.
• Hastalıkların tedavi süresini azaltır.
Soya Fasulyesi (Edamame)
Soya fasulyesinin en taze, işlenmemiş ve sağlıklı hali olan Edamame, besleyici ve lezzetlidir. Sadece suda haşlayarak sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebilir. Edamameyi haşladıktan sonra salata ve pilav gibi yiyeceklerinizin içine ekleyerek de tüketebilirsiniz. Düşük kalorili bir atıştırmalık istiyorsanız, kuruyemişler yerine haşlanmış edamame tercih edebilirsiniz.
Edamame Uzakdoğu mutfağında en çok beğenilen ve sunulan aperatiflerden biridir. Soya fasulyesini makarna gibi al dente kıvamında haşladıktan sonra, wok tavada sevdiğiniz baharat ve soslarla birlikte yüksek ateşte hızlıca karıştırarak birkaç dakika pişirebilirsiniz. Edamame en çok sweet chili sosla veya teriyaki, soya, istiridye sosla pişirilir. Üzerine iri çekilmiş deniz tuzu, kıyılmış sarımsak, karabiber veya kırmızıbiber serpiştirilerek servis yapılır. Acı seviyorsanız sweet chili sosa az miktarda sriracha ya da tabasco acı sos ekleyebilirsiniz. Edamamenin kabuğu çok sert olduğu için yenmez. Edamamenin ayıklanmadan pişirilmesinin sebebi, kabuğunun baharat ve soslarla tatlandırılması, içindeki soya taneciklerini yerken kabuktaki sos ve baharatların tadının alınabilmesidir.
Soya Kıyması
Soya kıyması, içerdiği yüksek protein değerleri ile vegan ve vejetaryenler için harika bir et alternatifidir. Tüm etli yemeklerin içinde kullanılabilir. Soya kıyması ile mantı, pide, lahmacun ya da çorba gibi yiyecekler pişirilebilir. Aynı zamanda bir vegansanız ve burger yemeyi çok özlüyorsanız, kendinize soya kıymasından şahane köfteler hazırlayabilirsiniz. Soya kıyması tüm et çeşitlerine alternatif olarak kullanılabilir.
Soya Unu
Soya unu, soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesinden elde edilir. Protein değeri yüksek, karbonhidrat değeri düşük bir un olduğu için düşük karbonhidrat diyetlerinde gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Soya unu; ekmek; pasta, kek gibi tüm hamur işleri tariflerinde kullanılabilir. Vegan olan ve yumurta yemeyen kişiler, tarifteki malzemeleri yapıştırmak için yumurta yerine soya unu kullanabilirler. Buğday unu gerektiren tüm tariflerinizde alternatif olarak soya unu kullanabilirsiniz. Soya unu ile ayrıca vejetaryen köfteler, çorbalar ya da börekler yapabilirsiniz.
Soya Macunu
Miso adı ile de bilinen soya macunu; tek başına soya fasulyesinin ya da soya fasulyesi ile birlikte diğer baklagil ve tahılların ezilip fermente edilmesi ile elde edilir. Beyaz ve kırmızı çeşitleri vardır. Macunumsu bir kıvamı, mayhoş bir kokusu ve kendine özgü zengin bir aroması vardır. Çorbalarda tavuk suyu yerine kullanılabilir. Ayrıca salata sosu olarak da lezzetli bir seçenektir.
Soya Filizi
Soya fasulyesinin filizlendirilmesinden elde edilen soya filizi, en çok vitamin ve mineral içeren, en sağlıklı soya türlerinden biridir. Uzakdoğu mutfağında yaygın olarak kullanılan soya filizi; salataların, sandviçlerin, sebze yemeklerinin ve çorbaların içinde kullanılabilir.