Yemek, Bağışıklık Sistemimiz ve Sağlık Üzerine: Neleri Bilmemiz Gerekiyor?
Yemek, Bağışıklık Sistemimiz ve Sağlık Üzerine: Neleri Bilmemiz Gerekiyor?
Vitamin ve mineraller, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynuyor. Çeşitli ve dengeli bir beslenme diyeti uygulamak, çoğu insanın sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlıyor.
Sağlıklı beslenme alanında yapılan araştırmalara göre, diyetinizin üçte birinin sebze ve meyvelerden, üçte birinin karbonhidratlardan, geri kalanının ise sağlıklı yağlardan ve protein kaynaklarından oluşması gerekiyor.
Taze yiyeceklere erişiminiz yoksa, meyvelerden ve sebzelerden yapılmış konserve ve dondurulmuş ürünler iyi bir alternatif olabilir.
Besin Takviyeleri
Besin takviyeleri; vücudunuzda belirli besin maddelerinin eksikliği varsa, hamileyseniz ya da özel bir diyet uyguluyorsanız önerilir. "Bağışıklığı artıran” sihirli takviyeler yoktur. Bunun bir istisnası, kış aylarında bazı insanlar için önerilen D vitamini takviyeleridir. Bazı gıdalardan D vitamini alabilmemize rağmen, D vitamininin çoğu, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra vücudumuz tarafından oluşturulur.
Yılın herhangi bir döneminde kapalı mekanlarda çok fazla zaman geçirirseniz, günlük D vitamini takviyesi almayı değerlendirebilirsiniz. Ancak herhangi bir besin takviyesi almadan önce mutlaka kan değerlerinizi ölçtürmeniz ve bir uzman doktordan yardım almanız gereklidir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besin
Vücudunuzu belirli yiyeceklerle beslemek, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bazı besinler şunlardır:
1. Turunçgiller
· Greyfurt
· Portakal
· Mandalina
· Limon
· Misket Limonu
2. Kırmızı biber türleri
3. Brokoli
4. Sarımsak
5. Zencefil
6. Ispanak
7. Yoğurt
8. Badem
9. Zerdeçal
10. Yeşil çay
11. Papaya
12. Kivi
13. Kümes hayvanları
14. Ay çekirdeği
15. Kabuklu deniz ürünleri
· Yengeç
· Istakoz
· Midye
Sağlıklı Beslenmeye Dair 10 İpucu
Sağlıklı beslenmek, denge demektir. Arada sırada tatlı yemek ve ikramlar hayatın bir parçasıdır. Ancak bazı besinleri çok abarttığımızda bunu bilmek de önemlidir.
Arada bir tükettiğimiz kaçamakların tadını çıkarırken, diyetimizin çoğunun dengeli ve besleyici yiyeceklerden oluşması gerektiğini hatırlamalıyız.
Sağlıklı yiyecekleri hayatınızda bir öncelik haline getirin ve aileniz ile arkadaşlarınızı da bu konuda teşvik edin. Sağlıklı yiyeceklerin size nasıl hissettirdiğini ve lezzetini sevmeyi öğrenin. Sağlıklı bir diyetin ve düzenli egzersizin, sağlıklı bir yaşam tarzının anahtarı olduğunu unutmayın.
1. Kahvaltı yapın
Besleyici bir kahvaltı güne enerjik başlamanızı sağlar. Kahvaltıda sağlıklı beslenmek, diyetinize daha fazla lif eklemenin kolay bir yoludur.
2. Dengeli bir beslenme planı oluşturun
Beş yiyecek grubunun da beslenme planınızda olduğundan emin olun. Her hafta sebze, meyve, yağsız et, balık, yumurta, bakliyat, kuruyemiş, tohum, kepekli karbonhidrat ve az yağlı süt ürünlerinin tadını çıkarın.
3. Besleyici kalori kaynaklarını seçin
Bunlar vücudunuza vitamin, mineral, protein, lif ve sağlıklı yağ şeklinde gelir; sebze, meyve, fındık, balık ve yoğurt gibi.
4. Gökkuşağı biçiminde beslenin
Sağlıklı bir beslenme diyetinin anahtarı, çeşitliliktir. Farklı renkte sebze ve meyveler, vücudumuzun sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğu farklı besinleri içerir. Ayrıca, sebze ve meyvelerinizi sıvı forma getirip içmektense, yemeyi tercih edin.
5. Yeterince su için
Su, hayatın temelidir. Her gün altı ila sekiz bardak su içmemiz tavsiye edilir. Şeker eklemediğiniz sürece düşük yağlı süt ürünleri, çay ve kahve de vücudunuzun sıvı alımına katkıda bulunur.
6. Yemeklerinizi kendiniz pişirin
Yemek hazırlamak, öğrenebileceğimiz en önemli yaşam becerilerinden biridir ve yediğimiz yemeklerin içinde ne olduğunu anlamanın harika bir yoludur.
7. Etiket okuyun
Yiyecek ve içeceklerin içerisindeki doymuş yağ, şeker ve tuz içeriği ile birlikte, önerilen porsiyon boyutlarına dikkat edin. Bir paketin etiketi, satın aldığınız gıdada tam olarak ne olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
8. Günlük ve arada bir ayrımı yapın
Diyetimizde her türlü yiyeceğe yer var. Önemli olan her gün yemeniz gereken yiyeceklerle, arada bir yiyeceğiniz yiyecekler arasındaki farkı iyi anlamak ve uygulamaktır.
9. Daha fazla hareket edin
Aktif olmak, sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazıdır. Yetişkin bireylere, haftada 150 dakika orta seviyede egzersiz yapmaları önerilir.
10. Uykunuzu alın
İyi kaliteli uyku; büyüme ve öğrenmeyi geliştirir, daha iyi performans göstermemizi sağlar. Uyuduğumuz süre içerisinde, vücudumuz yenilenmek ve tedavi olmak için gerekli zamanı elde etmiş olur.